Távhűtés

A távhűtés

Az épületek hagyományos, egyedi készülékekkel történő klimatizálásával szemben a távhűtés költségkímélő és környezetbarát alternatívát testesít meg, s egyúttal olyan innovatív megoldást képvisel, amely a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is képes eleget tenni.
Az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban már napjainkban is 80%-os arányban klimatizáltak az irodahelyiségek; míg nálunk, Európában csak az irodák 50%-a rendelkezik klímaberendezéssel. Az elkövetkező években azonban jelentős változás prognosztizálható ezen a téren, hiszen a jelenlegi tendencia az európai országok klimatizálási igényének erőteljes növekedését mutatja.


A távhűtés működési elve

Bár az elektromos árammal működő, kompressziós klímaberendezések nagyon jó hatásfokkal alkalmazhatóak hűtésre, ugyanakkor az alkalmazásuk miatt megnövekedett villamosenergia-felhasználás a fosszilis tüzelőanyagok fokozottabb felhasználását eredményezi, ami törvényszerűleg magasabb légszennyezéshez is vezet.

A távhűtés ezzel szemben környezetbarát és innovatív klimatizálási technológiát testesít meg, hiszen az abszorpciós készülékekben hőt használnak hűtési célra, majd az így lehűtött hűtési célú víz – mint hőhordozó közeg – ugyanúgy vezetékeken jut el a fogyasztókhoz, mint a távfűtés esetében.
Optimális esetben a távhűtés előállítására csakis hulladékhőt használnak fel; s ilyenkor – mivel kiiktatódik a kompresszorok villamosenergia-felhasználása – átlagosan 4-10-szer kisebb fosszilis energiahordozó-felhasználás érhető el; következésképpen a károsanyag-kibocsátás is jelentősen csökken.

A távhűtés előnyei:

• A távhűtés jelentős mértékben szerepet vállalhat a teljes épületekre kiterjedő klimatizálás környezetbarát módon történő megvalósításában.

• A távhűtés lényegesen kevesebb elektromos áramot használ fel, hiszen előállítása történhet hulladékhő felhasználásával is.

• Az abszorpciós klímaberendezések – a hagyományos klímaberendezésekkel ellentétben – nem használnak környezetre káros hűtőközeget.

• A távhűtés központosított rendszerének köszönhetően nincsen szükség az épület és a város képét romboló, kívül rögzített „klímadobozokra”.

• A távhűtés nem csak a fogyasztók szempontjából bír hallatlan előnyökkel, hanem a piacon is versenyképes terméknek minősül.